Als het gaat om het gebruik van kleur op uw website, is de 60/30/10 regel een goede plek om te beginnen. Deze regel stelt dat 60% van een website een neutrale kleur moet hebben, 30% een dominante kleur, en 10% een accentkleur moet zijn. Door deze richtlijn te volgen, kun je een rustige en visueel aantrekkelijke website maken die de aandacht van de bezoekers zal trekken. In deze blog bespreken leg ik je uit hoe je kleur op een website kan gebruiken om een mooie en effectieve gebruikerservaring te creëren.

Wat is de 60/30/10 regel voor kleurontwerp en waarom zou u deze gebruiken op uw website?

De 60/30/10 regel voor kleurontwerp is een geweldige manier om een rustige en visueel aantrekkelijke website te creëren. Deze regel stelt dat 60% van een website een neutrale kleur moet hebben, 30% een dominante kleur, en 10% een accentkleur moet zijn. Door deze richtlijn te volgen, kunt u een effectieve gebruikerservaring creëren die de aandacht van uw bezoekers zal trekken.

Dus, waarom zou je de 60/30/10 design rule gebruiken op een website?

 • Het creëert een harmonieuze en visueel aantrekkelijke website
 • Het is een succesvolle techniek om de interesse van bezoekers te wekken
 • Het helpt om een consistente gebruikerservaring te creëren

Dat klinkt allemaal wat zweverig en niet concreet, maar het belangrijk om te weten waarvoor je het doet. In de volgende alinea ga ik je uitleggen hoe je deze regel kan toepassen, met concrete voorbeelden.

Fun fact: deze ontwerpregel wordt eigenlijk heel veel gebruikt in interiordesign. Je hebt er waarschijnlijk niet aan gedacht toen je in je huis rondkeek, maar nu ik het zeg…

Hoe je kleuren kan gebruiken om een boeiend en visueel aantrekkelijk website ontwerp te maken voor bezoekers?

Nou, deze ontwerpregel draait allemaal om het vinden van de juiste balans in kleuren. Je wilt een dominante kleur gebruiken voor het algemene uiterlijk van een website, terwijl je een neutrale kleur gebruikt als basis. Vervolgens kan je een accentkleur gebruiken om visueel wat extra’s toe te voegen.

De neutrale kleur van een website is waarschijnlijk wit of zwart. Het gebruik van andere kleuren is een optie, maar het is een stuk moeilijker om iets te ontwerpen dat er goed uitziet. Speel hier veilig: kies wit als neutrale kleur!

De dominante kleur moet de kleur zijn die bij het merk of bedrijf past. Als je merk meerdere kleuren gebruikt, kies dan de kleur die het meest gebruikt wordt.

Je accentkleur moet in groot contrast staan met de dominante kleur. Deze kleur zal worden gebruikt om de aandacht van de bezoekers te trekken! Bijvoorbeeld: Voor een belangrijke CTA gebruik je de accentkleur.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je de 60/30/10 kleur ontwerp regel kan gebruiken op je website:

Voorbeeld #01:

In dit voorbeeld kunnen we zien dat de dominante kleur blauw is en de accentkleur oranje. De neutrale kleur is wit.

Voorbeeld #02:

In dit voorbeeld zien we dat de dominante kleur groen is en de accentkleur roze. De neutrale kleur is wit.

Wat zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor een website op basis van een merk of bedrijfstype?

Hier zijn een paar tips om te overwegen bij het kiezen van kleuren voor uw website:

 • Overweeg de kleuren die worden geassocieerd met het merk of bedrijfstype. Bijvoorbeeld: Bij een advocatenkantoor passen kleuren zoals blauw of grijs.
 • Gebruik kleurenpsychologie om kleuren te kiezen die de juiste emoties oproepen bij de bezoekers. Als je bijvoorbeeld een gevoel van vertrouwen wilt opwekken, kan je het beste blauw of groen gebruiken.
 • Overweeg de kleurenschema’s die populair zijn in de specifieke branche. Bijvoorbeeld, als je in de mode-industrie zit, wil je misschien kleuren gebruiken die op dit moment trending zijn.
 • Gebruik kleuren die elkaar aanvullen en creëer een harmonieus ontwerp. Je kan gebruik maken van een kleurencirkel om kleuren die goed samen te werken te kiezen.

Als ik jou was, zou ik contact opnemen met een aantal ontwerpers en hen vragen om naar je kleurenpalet te kijken. Als ze je niet gratis willen helpen, stuur me dan een bericht via LinkedIn of e-mail. We plannen dan een korte online meeting in en bespreken je ontwerpkeuzes.

Zijn er nog andere manieren waarop kleur gebruikt kan worden om de gebruikerservaring op een website te verbeteren?

Ja! Naast het gebruik van kleur in de lay-out en het ontwerp van uw website, kan je kleur ook gebruiken om de gebruikerservaring op andere manieren te verbeteren. Bijvoorbeeld:

 • Het markeren van belangrijke informatie: Je kan een kleur gebruiken om belangrijke informatie op een website te markeren. Als een website bijvoorbeeld blauw als dominante kleur gebruikt, wil je een gele of oranje kleur gebruiken om een speciale aanbieding te markeren.
 • De aandacht vestigen op specifieke elementen: Je kan een kleur gebruiken om de aandacht te vestigen op specifieke elementen op een website. Zo kan je bijvoorbeeld een kleur gebruiken om de call-to-action knop te benadrukken.
 • Creëer een gevoel van hiërarchie: U kunt kleur gebruiken om een gevoel van hiërarchie op uw website te creëren. U kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren gebruiken voor de koppen, subkoppen en hoofdtekst op uw website.
 • De toegankelijkheid verbeteren: U kunt kleur gebruiken om de toegankelijkheid van uw website te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld een kleurenschema met een hoog contrast gebruiken om ervoor te zorgen dat uw website toegankelijk is voor mensen met een visuele handicap.
 • Hulp bij navigatie: U kunt kleur gebruiken om te helpen bij de navigatie op uw website. U kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren gebruiken voor de links op uw website, zodat mensen gemakkelijk kunnen zien waar ze nu naartoe kunnen gaan.

Heb jij nog tips voor het gebruik van kleur in website ontwerp? Deel ze in de reacties hieronder! En als je hulp nodig hebt bij het kiezen van kleuren voor je website, voel je vrij om contact met me op te nemen. Ik ben altijd ready om te helpen! 🙂